Yaygın Gelişimsel Bozukluklar (YGB) terimi; toplumsal etkileşim, duygusal karşılıklılık, sözel ve sözel olmayan iletişim ve sembolik oyun alanlarında var olan güçlüklerle karakterize bir grup bozukluğu kapsayan şemsiye bir terimdir. Yaygın gelişimsel bozukluk tanıları; sosyal etkileşim, iletişim ve sınırlı ve tekrarlayıcı davranışlar olmak üzere üç alanda hafiften ağıra değişen düzeylerde yetersizlik ve bozulmanın görüldüğü durumları tanımlar.
Otizm spektrumunun herhangi bir noktasında yer alan her birey kendine özgü bir klinik görünüme sahiptir ama aynı zamanda spektrumun farklı noktalarındaki diğer bireylerle ortak özellikler taşır. Otizm; ihtiyaçları, güçlü yanları ve zorlukları birbirinden farklı çeşitli bireyleri içeren oldukça geniş bir yelpazedir
Otizm spektrum bozukluğu kendini tekrarlayan karakteristik davranışlarla belli eden, genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, sosyal iletişimde zorluklara yol açabilen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Spektrum terimi farklı bireylerde belirtilerin, becerilerin ve problem davranışların farklı derecelerde görülmesinden gelir. Bazı otizmli çocuklar ve yetişkinler günlük yaşama daha rahat karışabilirken bazıları daha fazla desteğe ihtiyaç duyabilir.
Otizm bütün sosyoekonomik kesimlerde ve bütün toplumlarda görülebilir ancak genellikle erkek çocuklarda kız çocuklarından daha sık görülür.
Otizmin Belirtileri Nelerdir?
Neler Yapabiliriz?
Otizmli çocuklara yönelik müdahaleler ne kadar erken başlarsa ve ne kadar yoğun olursa, müdahalelerin sonuçları da o derece yüz güldürücü olmaktadır.
Otizmi kabul etmek her ne kadar zor olsa da erken teşhis ile eğitime başlamak çocuğun ileriki yıllardaki gelişimi için çok önemlidir. Özel eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar çok yol kat edilir.
Uygulamalı davranış analizi (UDA) otizmli bireylerin eğitiminde yaygın olarak kullanılır ve basarisi bilimsel açıdan yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Terapi süreci, uygulamalı davranış analizinin yani sıra dil konuşma terapisi, floortime terapisi, ergoterapi ve duyu bütünleme terapileri ile desteklenmelidir.
Bu konuyla ilgili daha çok bilgi için Önem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezimizden bilgi alabilirsiniz.
Fatma Neşe Taşkıran
Özel Eğitim Öğretmeni